nuffnang

ohbelog

apesal

rakan blog

Tambah Trafik Anda

latest posts

Wednesday, February 29, 2012

Concept Car Dari Seluruh Dunia

Kereta konsep atau concept car merupakan kegemaran aku bila surfing the net. Design dorng yang tah mana-mana dating, sangat awesome. Bentuk kereta yang bersegi-segi dan bergeometri sangat aku suka. So aku nak persembahkan kat korang concept car yang sudah ada dalam dunia ni, milik syarikat-syarikat yang berjaya.




BMW concept car



BMW concept car




BMW Gina concept car





Honda RA-X concept car



Mercedes F400 concept car



Porsche 918 concept car




Suzuki Kizashi concept car



Toyota Hybrid concept car







Tuesday, February 28, 2012

Design Tape Yang Creative








video


Tape yang digunakan untuk deliver massage. Kalau creative, akan jadi menarik, demn. Macam-macam dah aku piker nak buat dengan mende ni. Just hitamkan ruang yang tak guna untuk membentuk huruf di tape tu. Senang kan?

Monday, February 27, 2012

Gas Memasak Jenama iPhone Di China

Kehebatan iPhone mengemparkan Dunia. Sape ade iPhone, die kacak. Sape takde iPhone, die kurang kacak. As simple as that. Disebabkan aura iPhone yang superb ini satu sompany di China telah mengklon iPhone, yes tak heran kan? China memang banyak company macam tu.





Tapi yang tak boleh belah ialah apabila branding iPhone tu takde kaitan dengan produk tu. Dalam kes ni, satu gas memasak diberi nama iPhone. *facepalm*. Agak-agak iOs brape gas stove tu guna?









Info: Pembiakan Kejam Ayam Dalam Matrix

Andre Ford, seorang pelajar architecture di Royal College of Art, mencadangkan idea untuk menternak ayam didalam vertical matrix. Struktur matrix tu boleh menampung 1000 ayam yang “dibela” dalam keadaan yang separuh hidup. Ayam diletakkan didalam matrix, dan dibunag cerebal cortex, satu bahagian dari otak ayam dan juga dibuang kakinya. Struktur tu juga menyalurkan makanan, air dan udara untuk “ayam hidup” tersebut melalui salur arteri, dan juga berak melalui cara yang sama.






Dengan teknik ini, ayam lebih senang dijaga, Cuma dibiarkan tergantung macam zombie, dan akan diambil untuk dijual bila dah mencapai berat yang cukup. Macam pembiakan daging, bagi aku sangat kejam, sebab ayam tu seolah-olah tak hidup.

Menurut Ford lagi, idea dia akan lebih diterima jika term “binatang “ tak digunakan untuk merujuk daging yang akan berakhir di pinggan makan. Binatang adalah benda yang disimpan, dijaga dengan elok dan kasih sayang, katanya.






Ayam yang dibiakkan disimpan, dan diubahsuai seacra genetic untuk menghasilkan peha dan dada yang lebih besar. 6billion ayam setahun disembelih untuk industry pelik ini. Hmm. Apa pandangan korang? Bagi aku macam kejam.




Sunday, February 26, 2012

Helmet Darth Vader Hasil Sentuhan Seni

Star Wars membawa impak yang besar dalam industry perfileman di dunia. Sape tak kenal Darth Vader wey? Even bagi orang yang tak tengok filem tu. Darth Vader dijadikan evil face of the movie, yang mana rupa-rupanya dial ah bapak Luke Skywalker. Dalam satu event, 100 artist diberi full-sized replica helmet Darth Vader, dan diminta menggunakan helmet tu sebagai kanvas seni dorang.


free1

VIDEO: Teknologi Parking Sendiri Ford Escape



Bagi orang yang pakai SUV kadang-kadang susah nak masuk parallel parking, macam aku, yang bawak kete naza citra. Serius shit leceh nokharom. Tapi Ford Motors Co. dah mendesign system baru iaitu kereta Ford Escape boleh masuk parking dengan sendirinya. System automatic ini menggunakan ultrasonic sensors yang diletakkan disekeliling kereta tu. Senang keje wey.

video






via

Friday, February 24, 2012

Sony Dan Ericsson Bakal Bercerai

Puan Sony dan Encik Ericsson bakal bercerai. “Ericsson has today completed the divertment of its 50% stake in Sony Ericsson, including the broad IP cross-licensing agreemet, jointly announced by Sony Corppration and Ericsson on October 27, 2011. This makes Sony Ericsson a wholly-owned subsidiary of Sony.”
sony ericsson w800i
W800i

Senang citer tu la penghujung share antara dua syarikat ini. Ericsson antara pengeluar handphone besar gajah sezaman dengan Motorola dan Nokia dulu. Bila “berkahwin” dengan Sony pada 2001, kapel ni dah buat handphone yang ohsem pada zaman tu yang ada fungsi music (Walkman) dan photography (cyber-shot).



Antara handphone lain yang boleh kata ohsem bagi dua company ni ialah pada 2005 dorang buat W800i, yang boleh play 30jam music, first 8MP camphone (sony ericsson C905) dan first 12MP camera smartphone (sony ericsson satio) pada 2009.
C905 dan Satio

And aku tadi baru pergi survey-survey handphone. Ingat nak beli SE Xperia Ray, yela nanti company ni da nak bercerai dah. At least nanti boleh cerita kat anak cucu, “ni dulu tokwan muda-muda dua ekoq company ni gabung taw”.





Thursday, February 23, 2012

Natsumi Hayashi- Si Model Terapung

Hayashi sudah menjadi makin femes di internet bila gambar dia yang seolah-olah terapung di tempat-tempat sekitar Tokyo. Dia berkata, satu pepatah English memberi inspirasi kepadanya iaitu “to have one’s feet firmly planted on the ground.” Semakin hari makin banyak gambar yang diambil oleh minah Jepun ini.






Design T Shirt Paling Offensive Abad Ini




Wednesday, February 22, 2012

Telur Direbus Dalam Air Kencing Di China

Di China, telur ayam direbus didalam air kencing, dan mereka dah buat tradisi ini selama ribuan tahun. Air kencing dikumpul dari sekolah tempatan dan resipi air kencing yang terbaik adalah dari anu budak lelaki bawah 10tahun. “then pee in a bucket and we collect it fresh every day.”, kata chef Lu Ming.



Bagi diorang, telur tu sedap dan menyihatkan dan berkhasiat, untuk menjadikan korang lebih bertenaga, stay awake, dan tumpuan yang tajam. Ming dalam perancangan untuk mengexport Urine eggs ke negara lain. Sape nak try? 




Nomophobia: Fobia Hidup Tanpa Handphone

Korang mesti pernah tertinggal handphone kat rumah, atau bateri kong tiba-tiba, pastu korang macam ade satu perasaan yang macam shit giler. Silap hari bulan boleh emo. Camne nanti pakwe makwe korang marah? Camne kalo ade emergency tiba-tiba? Camne kalo ade call penting urusan kerja yang mesti korang jawab? Lagi-lagi lepas kewujudan smartphone yang macam-macam app kita harapkan dari handphone. Aku pernah bangun lambat sebab alarm clock tak bunyi sebab bateri habis. Macam shaitan je.


Perasaan pelik tanpa ada handphone disisi semua orang pernah rasa, dan sejak 2008 ia telah di announced sebagai actual phobia, yang dikenali sebagai nomophobia <no-more-phobia?>. walaupon cam pelik je phobia ni, survey yang dilakukan menunjukkan phobia ni semakin meningkat di Britain, terutama wanita. Yes. Wanita. Wanita memang pelik kadang-kadang. No offence.
Menurut kajian itu, 2/3 dari 1000 responden mengaku sangat takut jika handphone takde disisi. Lebih dari 41% dari 1000 tu ada 2 handphone atau lebih, in case one of them jadi ape-ape.
Kajian tu jugak menunjukkan wanita lebih cenderung untuk risau berbanding lelaki, dengan 70% perasaan takut dalam kalangan wanita berbanding 61% dalam kalangan lelaki. Juga dapat dibuktikan generasi y (18-27 tahun) adalah nomophobic, dengan 77% dari mereka mengaku tak boleh hidup tanpa handphone.



teknik menggunakan tetek sebagai poket, inspirasi dari doraemon.




Tuesday, February 21, 2012

Konsep Urban Nomad Dari ALMOVE

Berbekalkan pengalaman dalam bidang architecture, landscape dan graphic design, pengasa DPP Design Studio dah lama mendapat idea untuk projek terbaru dorang, ALMOVE, yang berinspirasikan pengalaman dorang bila bekerja dan travel. Yela nak travel bukan boleh bawak benda banyak-banyak, so dikira macam modern nomad la jugak.
 
Nome_prodotto {}

omit folding


Nome_prodotto {}
walking bookmark



Nome_prodotto {}
bekas condom


Komik AyamDanBabi Yang Nokharam






ayamdanbabi.com

Monday, February 20, 2012

Ferrari+Lamborghini+Mclaren=Predator Extreme

Predator Extreme, adalah satu kereta gabungan dari Ferrari Enzo, Lamborghini Reventon, dan Mclaren F1. Tapi terdapat juga part dari kereta lain seperti tail light Infiniti G35. Sejak kali pertama gambar ni keluar ke internet 3tahun lalu, sekarang ia dibuka untuk dijual. Start price ialah 230 000 dollars. 

predator extreme


predator extreme


predator extreme


predator extreme


predator extreme






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...